INNOPOLIS CENTRE FOR INNOVATION AND CULTURE – ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ “ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΛΙΑΣ ΧΑΡΤΟΜΙΛΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ”

ΧΩΡΑ:  GREECE
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: INNOPOLIS CENTRE FOR INNOVATION AND CULTURE
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ: 06/03/2022
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ: Innopolis offices (Aigio)
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΜΕΝΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ :ΕΔΩ   ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:

Η InnoPolis διοργάνωσε την 3η συνάντηση για την παρακολούθηση του έργου «Επανάχρηση Βασικών Κτιρίων της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου», που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Λόγω της πανδημίας COVID-19, συνδυάσαμε τη φυσική με τη διαδικτυακή παρουσία (μικτού τύπου). Συγκεκριμένα, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της InnoPolis στο Αίγιο και συμμετείχαν με φυσική παρουσία 10 πολίτες, 5 γυναίκες και 5 άνδρες. Ο κύριος Βασίλης Χριστόπουλος Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Πρόνοιας και Πολεοδομίας και Υπεύθυνος του έργου «Επανάχρηση Βασικών Κτιρίων της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου» συμμετείχε με διαδικτυακή παρουσία μέσω Webex για λόγους COVID-19.

Η συντονίστρια Ζακελίνα Σιρινιάν, αρχικά παρουσίασε συνοπτικά τον σκοπό του Προγράμματος «Ευρώπη για τους Πολίτες», καθώς και τους ειδικούς στόχους του έργου «Παρακολούθηση από τους πολίτες για το μέλλον της Ευρώπης».

Στην προηγούμενη συνάντηση, μετά από έρευνα γραφείου σχετικά με την τεκμηρίωση και τα ανοιχτά δεδομένα που είναι διαθέσιμα για το έργο στην ελληνική πλατφόρμα Open Data για έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ (https://anaptyxi.gov.gr/el-gr), οι συμμετέχοντες συνειδητοποίησαν ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για το έργο, τη μελέτη για την αποκατάσταση του κτιρίου, και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου.

Η συνέντευξη προετοιμάστηκε μαζί με την ομάδα παρακολούθησης, η οποία, μετά την επαλήθευση και ανάλυση των ανοιχτών δεδομένων που ήταν διαθέσιμα για το έργο, αποφάσισε να θέσει τις ερωτήσεις, στον Υπεύθυνο του έργου, για να συμπληρώσει τις πληροφορίες που λείπουν.

Αυτή η προπαρασκευαστική εργασία οδήγησε σε μια σειρά ερωτήσεων-απαντήσεων και περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Ερώτηση: Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς και για το έργο «Επανάχρηση Βασικών Κτιρίων της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου»

Απάντηση: Είμαι ο Βασίλης Χριστόπουλος, Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Πολεοδομίας και Τεχνικών Έργων του Δήμου Αιγιαλείας.

Ένα από τα έργα που τρέχει ο Δήμος αυτή τη στιγμή είναι η επανάχρηση κτιρίων της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο το καταθέσαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και έχει χρηματοδοτηθεί. Είμαστε πίσω κατ’ αρχήν στο χρονοδιάγραμμα αρκετά και λόγω του covid. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία που είναι ανάδοχος και έχει αναλάβει τις αρχιτεκτονικές μελέτες και τις στατικές μελέτες, είμαστε στη φάση που αυτές τις ημέρες θα μας καταθέσει τις οριστικές μελέτες.

 

Ερώτηση: Σε ποιο κτίριο εκτελούνται οι εργασίες;

Απάντηση: Αυτό το πρόγραμμα είναι συγκεκριμένο και είναι η καρδιά της χαρτοποιίας όπως το λέω εγώ είναι συγκεκριμένα κτίρια. Είναι το κτίριο το μεγάλο με την υψικάμινο και τα περιμετρικά κτίρια.

Ερώτηση: Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες;

Απάντηση: Δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες, είμαστε στη φάση όπως σας είπα και πριν, των μελετών. Αφού παραδοθούν οι μελέτες θα δημοπρατήσουμε το έργο. Αυτό είναι όσο απλό ακούγεται όμως είναι τόσο και δύσκολο διότι οι μελέτες θα βγάλουν κάποια μεγαλύτερα κόστη από αυτά που είχαν υπολογιστεί και είχαμε καταθέσει το αρχικό τεχνικό δελτίο που ζητάγαμε 4.000.000€ και κερδίσαμε τη χρηματοδότηση. Όμως οι μελέτες επειδή τα κτίρια αυτά είναι παλιά και είναι και κοντά στη θάλασσα. Οι οριστικές μελέτες θα δώσουν ένα αυξημένο κόστος επισκευών.

Μόλις παραδοθούν οι μελέτες θα δούμε σαν επόμενο βήμα, σίγουρα το πρόγραμμα, αφού τα χρήματα δεν θα φτάσουν θα χρειαστεί να συμπληρώσουμε. Να κάνουμε γέφυρα σε κάποιο άλλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Είμαστε σε αυτή τη φάση δηλαδή το πρόγραμμα αυτή τη στιγμή που η εταιρεία έχει αναλάβει τις μελέτες που μας παραδώσει και ήδη την επόμενη βδομάδα έχουμε κλείσει και ένα ραντεβού στο Υπουργείο Ανάπτυξης για να κουβεντιάσουμε με τους αρμόδιους εκεί το πώς θα μπορούσαμε αυτό το έργο σε επόμενο σε κάποιο άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο ή σε κάποιο άλλο πρόγραμμα να το εντάξουμε είτε ολόκληρο είτε σαν γέφυρα είτε συμπληρωματικό.

Ερώτηση: Τι χρήση θα έχει το κτίριο;

Απάντηση: Αυτές οι χρήσεις είναι διάφορες, από διάφορους πολυχώρους πολιτισμού και αθλητισμού, χώρων υπηρεσιών για το δήμο π.χ. μπορούμε να κρατάμε κάποια αρχεία του δήμου. Ένα κομμάτι θα είναι πολυχώρος αναψυχής και εστίασης που θα δοθεί σε κάποιον ιδιώτη που ήταν προαπαιτούμενο και έδινε και βαθμολογία στο πρόγραμμα. Αν ένα κομμάτι, αν κάποια τετραγωνικά μάλλον από αυτά που βάλαμε στην επανάχρηση τα έπαιρνε κάποιος ιδιώτης είχε έξτρα βαθμολογία. Κάποιο χώρο θα το κάνουμε να έχει κάποια σχέση με το τμήμα του Πανεπιστημίου που υπάρχει δίπλα, έτσι θα είναι ένας χώρος που θα γίνονται διάφορες φυσιοθεραπείες, κάποια εργαστήρια του ΤΕΙ θα είναι χώροι αθλητισμού ένα ΚΔΑΠ, διάφορα τέτοια, ένα μουσείο χαρτοποιίας, ένας εκθεσιακός χώρος όσων μηχανημάτων έχουν διασωθεί γιατί γνωρίζουμε ότι έχει λεηλατηθεί και τα περισσότερα πράγματα έχουν κλαπεί και κάποιες άλλες δημοτικές αρχές είχαν δώσει και ένα κομμάτι των μηχανημάτων για σκραπ, -όπως γνωρίζουμε- άρα ότι έχουμε διασώσει και ότι θα μας δώσουν κάποιοι παλιοί υπάλληλοι που δούλευαν εκεί θα προσπαθήσουμε όλο το χώρο της υψικαμίνου εκεί να το κάνουμε έναν χώρο μουσείου όπως και επίσης ένας χώρος θα γίνει και χώρος δημοτικού συμβουλίου.

 

Ερώτηση: Τι θα γίνει με τα υπόλοιπα κτίρια; θα ενταχθούν σε κάποιο άλλο πρόγραμμα;

Απάντηση: Κάνουμε κάποιες προσπάθειες αυτές τις ημέρες. Υπάρχει μια ομάδα πολιτών που έχουν κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες και προσπαθήσαμε ήδη σε αυτό το πρόγραμμα που τρέχει αυτή τη στιγμή στο Ελλάδα 2.0 να το εντάξουμε. Δυστυχώς είναι πολύ ασφυκτικό το χρονοδιάγραμμα του. Όμως σε κάποιο άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο σίγουρα κάποιο από αυτά τα κτίρια της χαρτοποιίας θα προσπαθήσουμε να το εντάξουμε σε κάποιο άλλο πρόγραμμα.

 

Ερώτηση: Όπως φαίνεται από την πορεία του έργου έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις που αφορούν στην εκτέλεση του έργου. Ποια σύμβαση έχει ήδη υπογραφεί;

Απάντηση: Είπαμε μια σύμβαση είναι, αυτή που έχει σχέση με τις μελέτες.

 

Ερώτηση: Οι υπόλοιπες συμβάσεις τι αφορούν και πότε προβλέπεται να υπογραφούν;

Απάντηση: Οι υπόλοιπες συμβάσεις είναι στη φάση της υλοποίησης. Οι υπόλοιπες συμβάσεις είναι με κάποιο τεχνικό σύμβουλο και είναι η φάση της υλοποίησης δεν έχει κάτι άλλο. Είναι μία σύμβαση που έχει να κάνει με τις μελέτες και το δεύτερο είναι ο διαγωνισμός που θα τρέξει για να έχουμε ανάδοχο για τις επισκευές.

 

Ερώτηση: Ποιος είναι ο Ανάδοχος;

Απάντηση: Είναι μια εταιρεία, Τεχνική Εταιρεία Μελετών που λέγεται Ίλιδα, είναι από την Αθήνα, είναι καλή, αρκετά γρήγορη. Έχουμε κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά, έχουν σηκώσει σε 3D μοντέλα όλη τη χαρτοποιία. Την έχουνε σκανάρει με σύγχρονα μηχανήματα και η δουλειά τους όπως μας κάνανε μια επίδειξη την προηγούμενη εβδομάδα είναι πάρα πολύ καλή.

 

Ερώτηση: Αυτά τα στοιχεία για την Ίλιδα και για την υπογραφή της σύμβασης, τα έχουμε δει και στο website του υπουργείου Ανάπτυξης που έχει τα ανοικτά δεδομένα. Από εκεί έχουμε βρει και κάποια στοιχεία. Ήθελα να ρωτήσω, αυτό το ενημερώνουν η τεχνική σας υπηρεσία; το site δηλαδή στέλνει δεδομένα στο υπουργείο Ανάπτυξης κατά καιρούς;

Απάντηση: Συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Ανάπτυξης πλέον όλες οι πλατφόρμες είναι ηλεκτρονικές, είτε ο χειριστής του έργου είτε κάποιος άλλος θα τα έχει ίσως ανεβάσει.

 

Ερώτηση: Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η εκτίμηση είναι ότι θα παραδοθεί το έργο τον Οκτώβριο του 2022. Θα υπάρξει παράταση της προθεσμίας αποπεράτωσης του έργου;

Απάντηση: Το χρονοδιάγραμμα έχει επικαιροποιηθεί, έχει αλλάξει κατ’ αρχήν έχει γίνει οπισθοβαρές. Ήρθαμε λίγο πιο πίσω, θα παραδοθεί την επόμενη εβδομάδα ή αυτή την εβδομάδα ίσως παραδοθούν οι οριστικές μελέτες και είμαστε στη φάση ανεύρεσης να δούμε πώς θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε. Διότι τα χρήματα δεν φτάνουν αυτά που έχουμε στον προϋπολογισμό.

 

Ερώτηση: Στους θεματικούς στόχους του έργου εντάσσεται η προστασία περιβάλλοντος. Αυτό με ποιο τρόπο μπορεί να επιτευχθεί;

Απάντηση: Κατ’ αρχήν μόνο τα κτίρια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι ένα στοιχείο του περιβάλλοντος που ζούμε όλοι μας, η χαρτοποιία είναι ένα κομμάτι το οποίο και -ας το πούμε- και ιστορικά αλλά και στην πραγματικότητα, είναι κάποια κτίρια τα οποία είναι το περιβάλλον το οποίο ζούμε και αυτή τη στιγμή, βλέπετε πως είναι. Αυτά τα κτίρια που έχουν τόσο μεγάλη ιστορία που τα αφήσαμε στο πέρασμα των χρόνων να λεηλατηθούν και αυτή τη στιγμή αυτά θέλουν πάρα πολλά χρήματα για επισκευές. Άρα λοιπόν μόνο και μόνο με την επανάχρηση και με τις επισκευές που θα γίνουν έχει ένα θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Δεν σας λέω όλα τα υπόλοιπα τις δραστηριότητες, τα διάφορα σεμινάρια που θα μπορούν όλοι να είναι κοινόχρηστοι, χώροι να γίνονται ημερίδες για το περιβάλλον, πάρα πολλά πράγματα, πάρα πολλές δραστηριότητες. Άρα έτσι με λίγα λόγια κάνουμε κάτι πάρα πολύ καλό για το περιβάλλον.

 

Ερώτηση: Λόγω της ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας του κτιριακού συγκροτήματος, αλλά και της θέσης του σε ένα στρατηγικό σημείο της παραλιακής ζώνης του Αιγίου, η αξιοποίηση της Χαρτοποιίας Αιγίου αποτελεί ένα διαχρονικό στόχο του Δήμου. Σύμφωνα με τους δείκτες εκτιμάται ότι το κτίριο θα προσελκύσει 10.000 επισκέπτες. Υπάρχει κάποιο πλάνο ενεργειών και προβολής προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος;

Απάντηση: Όταν ολοκληρωθεί αυτό είτε μόνο αυτό σαν πρόγραμμα είτε μαζί με κάποια άλλα προγράμματα, συνολικά καταλαβαίνετε ότι σε αντίστοιχες περιοχές και σε αντίστοιχες πόλεις προσελκύει αρκετούς επισκέπτες δεν ξέρω αν θα είναι 10.000, αλλά σίγουρα όλος αυτός ο πολυχώρος, θα έχει πάρα πολλές δραστηριότητες και σίγουρα θα προσελκύσει αρκετό κόσμο. Ίσως να φτάνει και εκεί που υπάρχει το παλιό ξυλουργείο που θα γίνει ένα winebar το οποίο θα είναι πανέμορφο και θα είναι πάρα πολύ ήσυχο, να κάνει ο άλλος επαγγελματίας τα ραντεβού του, να γίνονται διάφορες εκδηλώσεις, δίπλα θα έχει δραστηριότητες για ΚΔΑΠ, Θα έχει κάποιες υπηρεσίες του δήμου, Θα έχει δραστηριότητες για τον πολιτισμό, για την ιατρική, για τη φυσιοθεραπεία που υπάρχει δίπλα. Σίγουρα αυτό θα είναι πάρα πολύ ελκυστικό όπως είναι και σε άλλες περιοχές. Μέσα από αυτό η χαρτοποιία πλέον θα είναι ένα σημείο αναφοράς για το Αίγιο αν καταφέρουμε να το υλοποιήσουμε.

Τέλος, στην επόμενη συνάντηση η ομάδα παρακολούθησης θα επισκεφθεί την τοποθεσία αναφοράς του έργου και θα πραγματοποιήσει συνεντεύξεις με κατοίκους της περιοχής για να συλλέξει τα σχόλιά τους σχετικά με το έργο.