CARPE DIEM – SEDMA DEBATA O METODI GRAĐANSKOG MONITORINGA

ZEMLJA: HRVATSKA
ORGANIZACIJA: CARPE DIEM
DATUM RASPRAVE: 13-19/06/2022
MJESTO RASPRAVE: Karlovac, Community Centre
OPIS DOGAĐAJA:

Na zadnjoj debati, održanoj u Karlovcu u Društvenom centru, okupila se skupina za praćenje kako bi dovršila izvješće. Izvješće se sastoji od opisa cijelog projekta i procesa procesa praćenja. Izvješće sadrži informacije o ciljevima projekta i procesu njihovog postizanja. Ovaj projekt usmjeren je na istraživanje i razvoj novih izvora kemijskih spojeva, gena, mikroorganizama, makroorganizama i drugih vrijednih proizvoda iz prirode, istraživanje i razvoj znanja o korištenju i gospodarenju biološkim resursima.

Pretpostavlja se da su morski obalni sustavi poput Jadranskog mora mogući bogati izvor novih proizvoda za medicinske i biotehnološke primjene. Iako su bogatstvo i raznolikost morskih sustava dobro poznati, njihova dostupnost i eksploatacija u Hrvatskoj do sada je bila vrlo ograničena, a istraživački rad na hrvatskim morskim resursima ograničen je na nekoliko zasebnih međunarodnih projekata.

Jedan od ciljeva projekta bio je nabavka odgovarajuće opreme koja pomaže hrvatskim znanstvenicima da se što bolje integriraju u europski istraživački prostor. Također, to će im pomoći da budu održivi, ​​čak i kada je projekt gotov. Sve navedeno pokazuje kako projekt ima i socijalni i ekološki aspekt.

Sve u svemu, projekt ispunjava svoje ciljeve, kako se navodi u izvješću, kako u ekološkom tako i u socijalnom aspektu i iako mu nedostaje promocija, na dobrom je putu.